Bittor Arginzonizen Etxebarri Erretegia, munduko hirugarren jatetxerik onena
Bittor Arginzoniz sukaldariaren Etxebarri Erretegia (Atxondo, Bizkaia) hirugarren sailkatu da Restaurant aldizkariak urtero egiten duen zerrendan.
Andoni Luis Adurizen Mugaritz (Errenteria, Gipuzkoa) jatetxeak 7. tokia lortu du. Eneko Atxaren Azurmendi (Larrabetzu, Bizkaia) jatetxea 14. sailkatu da zerrendan. Era berean, Aitor Arregiren Elkano (Getaria, Gipuzkoa) eta Josean Alijaren Nerua (Bilbo) jatetxeek 50 onenen artean leku bat eskuratu dute; izan ere, 30. eta 32. sailkatu dira, hurrenez hurren.
Mauro Colagreco argentinarraren Mirazur jatetxeak eskuratu du lehen postua. Bitartean, Rene Redzepiren Noma (Danimarka) bigarren tokiarekin geratu da aurten, lau aldiz garaipena lortu ondoren.
Limako (Peru) Central jatetxea seigarren tokian sailkatu zen iaz. Aurten, aldiz, bosgarren lekua lortu du Virgilio Martinezen sukaldeak.
Restaurant aldizkariak 1.040 sukaldari, kritiko eta gourmet bidaiari aukeratu ditu zerrenda egiteko. Aurten aurrenekoz gizon eta emakumeen arteko oreka dago boto-emaileen artean.
Ekitaldia Singapurreko Marina Bay Sands biltzar-jauregian egin dute.
Zerrenda egiteko, Restaurant aldizkariak mundua 26 eskualdetan banatu du, eta horietako bakoitzean 40 pertsonako epaimahai bat aukeratu du. Epaimahai bakoitzak 10 boto eman ditu, horietako 4 euren eskualdetik at dauden jatetxeei. Azken 18 hilabeteetan bisitatu dituzte.

Mauro Colagreco sukaldariaren Mirazur (Menton, Frantzia) jatetxeak lortu du aurreneko postua. Argazkia: EFE/ Wallace Woon
Hau da zerrenda osoa, arau berrien arabera aurreko urteetan lehen tokian izan diren jatetxeak ez dira agertzen, El Celler de Can Roca adibidez:
1.- Mirazur (Menton, Frantzia), Mauro Colagreco.
2.- Noma (Kopenhage), Rene Redzepi.
3.- Etxebarri Erretegia (Atxondo, Bizkaia), Bittor Arginzoniz.
4.- Gaggan (Bangkok), Gaggan Anand.
5.- Geranium (Kopenhage), Rasmus Kofoed.
6.- Central (Lima), Virgilio Martinez.
7.- Mugaritz (Errenteria, Gipuzkoa), Andoni Luis Aduriz.
8.- Arpege (Paris), Alain Passard.
9.- Disfrutar (Bartzelona), Mateu Casañas, Oriol Castro eta Eduard Xatruch.
10.- Maido (Lima), Mitsuharu Tsumura.
11.- Den (Tokio), Zaiyu Hasegawa.
12.- Pujol (Mexiko Hiria), Enrique Olvera.
13.- White Rabbit (Mosku), Vladimir Mukhin.
14.- Azurmendi (Larrabetzu, Bizkaia), Eneko Atxa.
15.- Septime (Paris), Bertrand Grebaut.
16.- Alain Ducasse au Plaza Athenee (Paris), Alain Ducasse.
17.- Steirereck (Viena), Heinz Reitbauer.
18.- Odette (Singapur), Julien Royer.
19.- Twins Garden (Mosku), Ivan eta Sergey Berezutski.
20.- Tickets (Bartzelona), Albert Adria.
21.- Frantzen (Stockholm), Bjorn Frantzen.
22.- Narisawa (Tokio), Yoshihiro Narisawa.
23.- Cosme (New York), Daniela Soto-Innes.
24.- Quintonil (Mexiko Hiria), Jorge Vallejo.
25.- Alleno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris), Yannick Alléno.
26.- Borago (Santiago, Txile), Rodolfo Guzman.
27.- The Clove Club (Londres), Isaac McHale.
28.- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, AEB), Dan Barber.
29.- Piazza Duomo (Alba, Italia), Enrico Crippa.
30.- Elkano (Getaria, Gipuzkoa), Aitor Arregi.
31.- Le Calandre (Rubano, Italia), Massimiliano Alajmo.
32.- Nerua (Bilbo), Josean Alija.
33.- Lyle's (Londres), James Lowe.
34.- Don Julio (Buenos Aires), Pablo Jesus Rivero.
35.- Atelier Crenn (San Frantzisko, AEB), Dominique Crenn.
36.- Le Bernardin (New York), Eric Ripert.
37.- Alinea (Chicago, AEB), Grant Achatz.
38.- Hisa Franko (Kobarid, Eslovenia), Ana Ros.
39.- A Casa do Porco (Sao Paulo), Jefferson Rueda.
40.- Restaurant Tim Raue (Berlin), Tim Raue.
41.- The Chairman (Hong Kong), Kwok Keung Tung.
42.- Belcanto (Lisboa), Jose Avillez.
43.- Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgika), Peter Goossens.
44.- Test Kitchen (Lurmutur Hiria, Hegoafrika), Luke Dale-Roberts.
45.- Sühring (Bangkok), Thomas and Mathias Sühring.
46.- De Librije (Zwolle, Herbehereak), Jonnie Boer.
47.- Benu (San Frantzisko, AEB), Corey Lee.
48.- Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai, Txina), Paul Pairet.
49.- Leo (Bogota), Leonor Espinosa.
50.- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Suitza), Andreas Caminada.
Zure interesekoa izan daiteke
Gipuzkoako Auzitegiak absolbitu egin ditu haurra hiltzen saiatzeagatik akusatu zituzten gurasoak
Gipuzkoako Probintzia Auzitegiak absolbitu egin ditu gurasoak, haurra hiltzen saiatzeagatik akusatu ostean; ondorioztatu du ezin izan dela frogatu, neskatoaren lesioek jatorri traumatikoa zutenik edo kolpe baten ondorio zirenik.
3I/ATLAS kometa Lurrera ahalik eta gehien hurbildu da, eta ezustekorik gabe urruntzen ari da
Zientzialari errusiarrek baztertu egin dituzte, berriro ere, estralurtarren ustezko ontzi bat zela zioten teoriak.
Etxebizitzak gero eta gehiago kezkatzen du euskal gizartea, eta Osakidetzarekiko eta Ertzaintzarekiko konfiantza hobetzen ari da
Etxebizitza eskuratzea da euskal gizartearen arazo nagusia, azken Deustobarometroaren arabera; bitartean, osasunaren, segurtasunaren eta migrazioaren inguruko kezkak behera egin du, eta zerbitzu publikoekiko konfiantza berreskuratu da.
Guardia Zibilak erietxera eraman ditu Beloradotik joandakoekin Urduñan bizi ziren mojetako bost, osasun-baldintza kaxkarretan zeudelakoan
Ostegun honetan Santa Klarako monastegitik 87 eta 101 urte arteko bost moja atera dituzte eta Basurtuko erietxera eraman dituzte azterketa egitera, epailearen aginduz. Guardia Zibilak jakitera eman duenez, emakumeak osasun-baldintza txarretan bizi zirela egiaztatu ahala izan dute. Adierazpen horiek gezurtatzeko helburuz, etxeko mojetako batek sareetan zabaldu ditu eraikin barruko irudiak.
Fiskalak erretiratu egin ditu Zestoako akusatu nagusiaren aurkako akusazio guztiak, eta gainerako bostentzat isuna eskatu du
Salatzailearen bikotekide ohiaren deklarazioa entzun ostean, fiskalak frogatutzat jo du gizonarekiko beldur gaindiezina izan zuela eta zigor eskaerak aldatu ditu. Absoluzioa eskatu du akusatu nagusiarentzat eta gainerakoentzat, berriz, espetxe zigorra beharrean isunak eskatu ditu hertsatze delituagatik.
Moto gidari bat zauritu da Donostian, GI-20an hainbat ibilgailuren artean izandako istripuan
08:00ak aurretik izan da ezbeharra eta errepidea itxita gelditu da momentuan, auto ilara luzeak eraginez. Geroxeago zabaldu ahal izan dute erreietako bat.
Gabonak, inoiz baino garestiago: trikimailuak eta alternatibak, gure menua merkatzeko
Arkumea, bisigua, turroia, ostrak, anana... Gabonetan pairatzen dugun prezioen gorakadaren ondorioz, produktu batzuk gure mahain izatea ia ezinezkoa izaten da. Baina ez etsi, alternatiba goxoak egon badaude gure Gabonetako menua hain garestia ez izateko.
Elkartasun uholde bati esker, EITB Maratoiak 361.665 euro batu ditu zahartze osasuntsuaren aldeko ikerketarako
Beste urte batez, ehunka pertsonak eta erakundek euren onena eman dute zahartze osasungarria ikertzeko dirua biltzeko. Guztira, egun osoan zehar, EITB Maratoiak 361.665 euro batzea lortu du, eta kopuru horrek hazten jarraituko du datozen egunetako dohaintzei esker.
BiomaGUNEk ohartarazi du aspartamoa "kaltegarria" izan daitekeela bihotzerako eta garunerako
Aspartamoa pisua galtzen lagun dezakeen edulkoratzaile artifiziala da, baina azukrea baino 200 aldiz gozoagoa da.
Hego Euskal Herrian premiazko txertaketa baimendu dezala eskatu dio Espainiako Gobernuak Europar Batzordeari, dermatosi nodularrari aurre egiteko
Frantziako estatuarekiko mugatik hurbil dauden eskualdeetan txertatu nahi ditu Espainiako Gobernuak abelburu guztiak, hau da, Euskadin, Nafarroan eta Aragoin. Izan ere, azken orduetan foku gehiago agertu dira Frantziako Estatuan, mugatik hurbil, gainera. Neurri horren helburua da gaixotasunaren hedapena eten eta gainerako erkidegoetara ez iristea.