Elkarrizketa
Gorde
Kendu nire zerrendatik

Eneko Atxa: 'Arrakasta bakoitzak porrot asko izan ohi ditu atzean'

Azurmendi jatetxeko sukaldariak En3ko Atxa. Azurmendi liburua argitaratu du, eta bere ibilbideko arrakastak eta porrotak partekatu ditu bertan.
Eneko Atxa sukaldaria. Argazkia: EFE

Eneko Atxaren arrakastak ezagunak dira (35 urterekin, hiru Michelin izar), baina horiek lortzeko bidean porrotak ere izan ditu, eta horiei buruz aritu da Azurmendiko sukaldaria argitaratu berri duen lehen liburuan. "Arrakasta bakoitzak porrot ugari izan ohi ditu atzean. Lehen helburu asko jartzen nituen; orain bidearekin eta bidean topatzen ditudanekin disfrutatzen dut helmugara iritsi bitartean", azaldu du.

"Nire historia, nik kontatuta. Izan ditudan arrakasta batzuren eta porrot askoren kontaketa da" Montagud argitaletxearekin kaleratu duen En3ko Atxa. Azurmendi liburua. Ibilbide profesionalaz gain, gustukoen dituen 33 errezeta ere partekatu ditu sukaldariak.

"Oso pertsonala" da Atxaren lehen liburua. Hainbat hilabetetan bere bizitza errepasatzen aritu da, eta bere buruaz ezagutzen ez zituen "gauza asko" topatu ditu. Gainera, pasarte bakoitza idaztean izandako sentimenduak ere islatu dituela esan du. Irakurleari sukaldaria nolakoa den eta gauzatu duen ametsa, Larrabetzuko Azurmendi jatetxea, ezagutzera ematea da liburuaren helburu nagusia. "Irakurleak, jatetxera datorren bezeroak bezala, ondo pasatzea", gaineratu du.

Hori dela eta, ez ditu porrotak, une gogorrak, ezkutatu. "Familia xume batekoa naiz, eta inork pentsa dezakeena baino faktura eta zor gehiago ordaintzen ditut. Gogor lan egin dut eta egiten dut", erantzun die Atxak dena egina eman diotela esaten dutenei.

Duela urtebete jaso zuen Atxak hirugarren izarra, lehenengoa jaso zuenetik bost urte bete zirenean. Madrilgo galaren ostean Larrabetzura iritsi zenean, "malko artean eta irribarretsu" hartu zuten lankideek. "Oso hunkigarria izan zen", esan du.

2014ko Michelin Gida aurkezteko ekitaldian, Eneko Atxak zuzenduko duen Bizkaiko sukaldari ospetsuen talde batek afaria eskainiko du.

Albiste gehiago gizartea

OTA Bilbao
18:00 - 20:00
ZUZENEAN
Duela  min.

TAO zerbitzua udan: Hauek dira aldaketa nagusiak Bilbon, Donostian, Gasteizen eta Iruñean

Bilbon bertan behera geldituko da zerbitzua larunbatetan eta jaiegunetan, eta abuztutik aurrera baita arratsaldetan ere. Gasteizen ez da aparkatzeagatik ordaindu beharko abuztuaren 4tik 31ra bitartean. Aitzitik, Donostian larunbat arratsaldeetara eta igande eta jaiegunetara zabalduko da eta Iruñean eguneko 24 orduetan ordaindu beharko da sanferminek irauten duten bitartean. 

Carla Pía neurofisiologa de la Unidad del Sueño de la EOI Araba
18:00 - 20:00
ZUZENEAN
Duela  min.

Bero-boladan ondo lo egiteko aholkuak

Carla Pia Arabako ESIko Loaren Unitateko neurofisiologoak adierazi duenez, bero-boladetan jende askok okerrago egiten du lo, maila zentralean gure tenperatura jaitsi egin behar delako lo hartzeko, eta egun hauetako beroarekin zailagoa da. Arropa gutxiagorekin edo estali gabe lo egitea gomendatzen du, nahiz eta pertsona batzuei kosta egiten zaien. 

18:00 - 20:00
ZUZENEAN
Duela  min.

EHUk irudi berria aurkeztu du, Chillida Lekun

Chillidak bere garaian egin zuen "kontzeptu unibertsala"ri eutsi dio EHUk, baina marka sinplifikatu du "argiagoa eta gogoratzeko errazagoa egiteko, eta komunikazio inguru berrietara egokitzeko".  Horrez gainera, EHUren ereserkia izango den abestia ere aurkeztu dute. Luca Fanelli eta Jone Uria irakasleek egin dute, eta Leire Berasaluzek abestu du.

Gehiago kargatu