Amantala jantzi eta euskal sukaldaritzan murgildu da Telegraph
Donostia gastronomiaren gunea al da sukaldaritza zaleentzat? Ideia horren inguruan aritu da Xanthe Clay Telegraph egunkariko gastronomia zutabegilea bere azken artikuluan.
Bertan azpimarratu duenez, Gipuzkoako hiriburua da mundu mailan per capita Michelin izar gehien dituen lurraldea; horrez gain, eta hau ez da berria nazioarteko argitalpenetan, pintxoen eta horiek jakiteko tabernen kalitatea aipatu du. Zalantzarik ez dago euskal sukaldaritzak lekua lortu duela nazioarteko prentsan, eta asko direla gure gastronomia jorratu dutenak.
Hala, New York Times egunkariak txakolina izan du hizpide, eta Hondarribiko gastronomia goraipatu du. Donostian bertan, abuztuak 31 kalea aipatu izan dute mundu mailako onenen artean. Orain, baina, pausu bat haratago doa tendentzia, eta gurera datozen profesionalek ez dute bakarrik eskaintza dastatu nahi. Telegraphek berak, adibidez, amantala jantzi du gure gastronomia barru barrutik ezagutzeko.
Horretarako, Xanthe Clay zutabegileak San Sebastian Food egitasmora jo du. Maria Cristian hotel ezagunean dago kokatuta, eta, besteak beste, dastatze-klub batean parte hartu eta sukaldaritza ikastaroak egiteko aukera eskaintzen du. Sei urte daramatzate lan horretan, eta, bertatik azaldu digutenez, interesa piztu du gastronomia munduko blogero eta kazetarien artean.
Clayk bere artikuluan azaltzen duenez, Bretxa azokan hasten da bista. Bertan, Getariako tomateak eta Tolosako babarrunak ezagutzeko aukera dute, ''hiru aldiz garestiagoak baina, behin sukaldatuta, burdeos kolore bereziekin''. Harakinekin eta arrain-saltzaileekin hartu-emanak izan zituen bisitan; besteak beste, kokotxak zer diren ikasi zuen, eta ''zaporik onenak arrosa kolore zurbila'' duela.
Sukaldera itzulita, menua egitea zen hurrengo erronka: zainzuriak, haragia, txipiroiak eta pantxineta. ''Kipula eta piper berde eta gorria moztu genituen, ikurrinaren koloreekin ongailua sortuta horrela'', azaltzen du.
Azkenik, mahaian eseri eta egindako probatzea zen saria. ''Jan-edanaz gain, beharbada, garrantzitsuena ere egin genuen: hitz egin'', azpimarratu du Clayk. Gidak azaldu zienez, gastronomiarekiko lotura ez baita bakarrik jatetxeetara joatea: ''Sozializatzeko modu bat da''.
modu bat da''.Albiste gehiago gizartea
Pradalesek Euskadiren eta Boiseren arteko lotura estrategikoa eta kulturala aldarrikatu du
Lehendakari gisa Jaialdira egin duen lehen bisitan, Imanol Pradales hunkituta agertu da euskal diasporak Idahon egin dion harrerarekin. Jaialdiak kulturaren, ekonomiaren eta erakundeen zubi gisa duen zeregina aldarrikatu du, eta energia, teknologia eta goi-mailako hezkuntza bezalako arlo gakoetan egindako akordioak nabarmendu ditu.
Chillida Leku aire zabaleko zinema bihurtuko da udako hiru gauetan
Museoak film independenteak proiektatuko ditu hurrengo ostegun, ostiral eta larunbatean, eskulturen eta naturaren artean, piknik eta guzti.
Katuentzako 61 kilo janari konfiskatu dituzte Bilboko portura iritsitako furgoneta batean
Bidaiariak "katurik ere ez zeraman", eta ez zuen EBn kontsumitzeko edo banatzeko osasun-baimenik.
Kezka nagusi kostaldean, orkak begiztatu ondoren
Lekeitioko kostaldean duela gutxi bi orka ikusi izanak kezka areagotu du. Andoni Uribe LEAKAIko presidentearekin hitz egin dugu, eta itsas animalia horietako baten erasoari nola aurre egin azaldu digu.
Beloradoko adineko lekaimeek Urduñan jarraitzeko borondatea adierazi dute
Urduñako monasteriotik kanpo eramatea dakarren edozein kautelazko edo behin betiko neurriren aurka daudela adierazi dute. Joan den astearte gauean eraman zituzten hara, Beloradotik.
Euskal kultura, hizkuntza eta nortasuna aldarrikatu dituzte Estatu Batuetatik ordezkari politikoek
Idahoko hiriburutik, euskal ordezkari politikoek euskal sustraiak babestu eta diasporarekiko loturak sendotu behar direla azpimarratu dute.
Zeledonen jaitsiera
Gasteizko jaien hasiera, zuzenean.
Normaltasuna nagusi zirkulazioan, AP-8 eta AP-1 autobideetan goizean auto-ilarak sortu ondoren
Europako iparraldetik hegoaldera errepidez egiten diren joan-etorrien bolumen handiak auto-ilarak sortu ditu euskal errepide sarean, abuztuko lehen asteburuko trafiko irteera operazioarekin batera.
Urduñako geltokian trenaren plataforma erabiltzaileen esku jartzea Renferi dagokiola adierazi du Eusko Jaurlaritzak
Eukene Bengoaren aita hainbat bidaiariren artean trenatik jaitsi behar izan zuten, Renfek uko egin ziolako plataforma zabaltzeari, sare sozialen bidez bideo batean salatu dutenez. Aldiriko tren zerbitzuen eskumena urtarriletik dago Eusko Jaurlaritzako Mugikortasun Jasangariaren Sailaren esku, baina plataforma zabaltzea ala ez Renfe enpresari dagokiola azpimarratu du Jaurlaritzak.
83 urteko gizon bat hil da Amurrioko udal kiroldegiko igerilekuetan
09:30 aldera jazo da gertaera. Sorosleak eta osasun arloko profesionalak gizona suspertzen saiatu dira, baina ezin izan dute ezer egin eta bertan hil da.