Sagardoa, mundu osoan ekoitzi eta kontsumitzen den edaria
Sagardoa ez da Euskal Herrira bakarrik mugatzen, mundu osoan egin eta edaten da sagarrez eginiko edaria. Bada ezberdintasunik, ordea, gurean eta gainerako herrialdeetan egiten direnen artean; izan ere, hemen sagardo naturala izenarekin ezaguntzen dena kontsumitzen dugun arren, kanpoan bestelakoak nagusitzen dira; gozoagoak, sarrien.
Tradizio handia duten herrialdeen artean Frantzia dago eta herrialde horretan Normandia eta Bretainiako lurraldeek dute sagardogintzan ospe handiena. Alabaina, munduko sagardo ekoizle nagusia Erresuma Batua da. Haritz Rodriguez pommelierrak adierazi duenez, urtean 800 milioi litro baino gehiago ekoizten dira bertan; Euskal Herrian, berriz, 12 milioi litro.
AEBra sagarra eta sagardoa kolonizatzaileen eskutik iritsi ziren, baina garrantzia galtzen joan ziren, hainbat arrazoirengatik. "Esan ohi da Temperance mugimenduaren eta alkoholdun edariak hartzeko debekuaren ondorioz galdu zela, baina industrializazioak ekarri zuen sagardoaren gainbehera", azaldu du sagardoan adituak. Landa-eremuak utzi, eta hirira joan ziren herritarrak, bizimodu bila, sagastiak atzean utzita. "2010. urtetik aurrera, berriz, boom txiki bat izan zuen sagardoak, eta, gaur egun, 1.000 ekoizle baino gehiago ditugu herrialdean zehar", nabarmendu du.
Azken urteetan, Norvegian indarra hartzen ari da berriro. Alkohola oso kontrolatua dagoen eremua izaki —debekatuta ere egon da denbora luzez—, urteetan sagardoa ezkutuan ekoizten zuten sagardogileek. "2000. urte inguruan, hango sagardogileei sagardoa ekoizteko baimena eman zieten, eta handik hamar urtera, ekoizten zen tokian bertan sagardoa saltzea lortu zuten", azaldu du Rodriguezek. Ordutik, asko hazi da sagardo ekoizpena, eta gaur-gaurkoz 40 sagardotegi inguru daude herrialdean zehar.
Tradizio gutxi badago ere, azken urteetan Finlandian, esaterako, sagardoa ospea hartzen hasi da, eta Ingalaterran zein Estatu Batuetan ere taberna eta pubetan saltzen da nagusiki sagarrez egindako edari hori. Ekoizten hasi diren herrialdeen artean, Hegoafrika, Australia eta Zeelanda Berria daude.
Nolako sagardoa egiten da hemendik kanpo?
Mundu osoan hedatuta dagoen edaria da sagardoa, baina gutxi dira, Euskal Herrian bezala, sagardoa % 100 sagar-zuku freskoarekin egiten dutenak. Cider edo sagardoa zer den zehazteke dago oraindik, eta, horregatik, toki askotan urarekin, azukrearekin eta bestelako fruta eta osagaiekin nahasten dute sagarrez eginiko edari hori. Praktika hori Euskal Herrian, adibidez, ez dago baimenduta sagardo naturala egiten denean.
"Suedian, cider izan liteke sagar-zukua % 15eko kopuruan bakarrik duen edari bat; Erresuma Batuan, berriz, araututa dago gutxienez % 35 sagar-zukua izan behar duela, baina nabarmentzekoa da % 100 sagar-zuku freskoa darabiltenak merkatu osoaren % 1 direla soilik, hau da, urtean 8 milioi litro inguru", adierazi du sagardo sommelierrak.
Testuinguru horretan, Europan legedia aldatu nahian dabiltza, eta finkatu nahi dute cider edo sagardoa izena eduki dezan gutxienez % 50 sagar-zuku freskoa izan behar duela edari batek.
Nola edaten dute sagardoa atzerrian?
Sagardoa modu askotan aurkeztu eta edaten da Euskal Herritik kanpo. Alemaniako Hessen eskualdean, esaterako, Frankfurten, bembel izeneko pitxer batetik zerbitzatzen da tradizionalki, eta geripptes izena duen edalontzi batean ere bai. Bretainian, berriz, bolee izeneko katilu batik edaten da sagardoa. Azkenik, Britainia Handian, XVIII. mendean, jauntxoen edaria zen eta apaindutako kopa dotoreetan zerbitzatzen zen, adituaren hitzetan.
Estatu Batuetan eta Erresuma Batuan ohikoa da sagardoa latatik edatea, eta mundu zabalean badira sagardoa edateko bestelako euskarriak, tartean, kristalezko botila eleganteak edo bag in box izenarekin ezagutzen direnak.
Euskal sommelierrak adierazi duenez, txotx errituak Euskal Herritik kanpo ere izan du eraginik, eta zenbat lekutan, bereziki AEBn, sagardotegi batzuek hemengo sagardoaren antzekoa egiteaz gain, txotx ekitaldiak ere antolatzen dituzte, Oregon estatuko 'Son of man' sagardotegian adibidez.
Zure interesekoa izan daiteke
Kirola, musika eta lan gogorra: 110 urteko Isabel donostiarraren sekretua
Isabel Etxeberriak, 110 urterekin, pianoa jotzen jarraitzen du, arratsaldero, Bartzelonako bere etxean. Betidanik egin izan du kirola, eta gaur egun ere oso bizimodu aktiboa duela kontatu digu. Bere iritziz, sasoiz zahartzeko, garrantzitsuagoa da maitasuna kontu materialak baino.
Eider Gotxi (Guggenheim Urdaibai Stop): "Herritarron lanari esker lortu da Guggenheim Urdaibai proiektua bertan behera geratzea"
Guggenheim Urdaibai egitasmoa behin betiko bertan behera gelditu eta biharamunean, erakundeen jarrera "zurrun eta inposatzailearen aurrean" herria garaile atera dela azpimarratu du Eider Gotxi Guggenheim Urdaibai Stop plataformaren bozeramaileak. Garaipena jai giroan ospatzeko otsailaren 7rako Gernikan antolatu duten ospakizunean parte hartzeko deia egin die herritarrei. Bestalde, Gotxik ohartarazi du plataformaren bidea ez dela bukatzen eta ontziola Muruetatik ateratzea izango dela hurrengo erronka.
Gutxienez 11 kilometroko auto-ilarak AP-8an, Irunen, eta kamioiak ezin dira Biriatuko mugan zehar pasa
AP-8an, gutxienez 11 kilometroko auto-ilarak daude Irun parean, Baionarako noranzkoan, eta 0 kilometroan kamioientzako trafikoa arautzeko neurri bereziak aktibatu dira. Ibilgailu astunen murrizketak 05:00etatik 20:00etara egongo dira indarrean.
ETB ON aurkeztu dute, EITBren telebista plataforma digital berria
ETB ON plataforman zuzenekoen eskaintza handia eta EITB Taldearen edukirik onenak klik bakar batean topatuko ditu erabiltzaileak, nahi duen unean eta moduan ikusteko. Teknologia berri bat ardatz hartuta, Nahieran plataforma historikoa birformulatu eta etorkizunera begira jarri du EITBk.
Gernika, Bermeo eta Mundakako herri plataformek Busturialdea-Urdaibairako plan estrategikoa kritikatu dute
Ez daude ados Eusko Jaurlaritzak eta Bizkaiko Foru Aldundiak eskualderako egin duten inbertsio planarekin. Eskualdea zahartzen ari dela diote, gazteak kanpora joaten ari direlako ez dutelako bertan lan egin eta bizitzeko aukerarik. Beraz, lehendabizi enplegua eta etxebizitza planak behar direla diote.
Urdaibaiko Guggenheim museoa baztertu dute, proiektua iragarri eta 17 urtera
Bi urteko azterketa eta hamaika eztabaidaren ondoren, Urdaibaiko Guggenheim proiektua baztertzearen erabakia hartu du Patronatuak. Orain hilabete, Elixabete Etxanobe Bizkaiko ahaldun nagusiak azaldu zuen luze joko zuela museoa eraikitzeko lurrak garbitzea, bai eta egitasmoaren aurkako salaketak epaitegietan argitzea ere. Eta kalean proiektuak kritika andana jaso izan du talde ekologisten eta herritarren aldetik.
Guggenheim Urdaibai egitasmoa behin betiko baztertu du museoko Patronatuak
Arratsaldean egindako bileran aho batez hartu dute azken erabakia, proiektuaren bideragarritasun faltagatik. Egitasmoa aurrera eramateko zailtasun handiena Murueta ontziola dagoen lur zatiaren egoera juridikoa dela jakinarazi du Elixabete Etxanobe diputatu nagusiak.
163 postuk eta hogei bat jarduerak girotuko dute Donostiako San Tomas azoka
Datorren igandean, Gipuzkoako hiriburuan izango den azokara hurbilduko direnek, salmenta postuez gozatzeaz gain, gustu eta adin guztietarako jardueretan parte hartu ahal izango dute.
Entzute prozesuak islatzen du Guggenheim Museoa Urdaibain zabaltzerik "ez" dela nahi, baina eskualdeko garapenari begi onez begiratzen zaiola utzi du agerian
Herritarren artean entzute-prozesua gidatu duen Agirre Lehendakaria Centerrek azaldu duenez, "hasierako narratiba" horien zati handi bat "beste joera bat" hartu du hilabeteetan zehar. Izan ere, Urdaibaiko Guggenheimen aurkako iritziak jaso dira, baina baita eskualdearen garapenaren aldeko jarrerak ere.
Korrika egin, osasuntsu zahartzeko: Fernando eta Leopoldo, 81 eta 76 urterekin atxintxika egiten jarraitzen duten beteranoak
Fernandok 31 Behobia daramatza, azken bi urteetan beteranoena izanik, eta Leopoldo erretiroa hartu baino pixka bat lehenago hasi zen kilometroak egiten. Korrika egitea botikarik onena da bientzat, ez bakarrik ongizate fisikoagatik, gaixotasunak prebenitzen eta sasoiz zahartzea atzeratzen ere laguntzen baitie.