EAEko jatetxeek mahaikideen erregistroa gorde beharko dute hiru astez
Bazkariak eta afariak eskaintzen dituzten Euskadiko ostalaritza-establezimenduek mahai bakoitzeko gutxienez pertsona baten harremanetarako datuak erregistratu beharko dituzte, covid-19ari aurre egiteko prebentzio-neurrien protokoloaren azken eguneraketaren arabera.
Osasun Sailak egindako eguneratze horren arabera, zerbitzuaren data eta ordua idatzi beharko dira, eta gutxienez hiru astez gorde, agerraldirik gertatuz gero kontaktuen jarraipena errazteko. Gainera, osasun-agintariei eman beharko zaizkie zerrendak, haiek hala eskatuz gero.
Dokumentuan gogorarazten da barrualdeetan kutsatzeko arriskua "argi eta garbi" aire librean baino handiagoa dela. Hala, eskuak sarritan garbitzearen, gainazalak desinfektatu eta garbitzearen garrantzia azpimarratzen da, eta musukoa barruan erabiltzea derrigorrezkoa dela azpimarratzen da, edaria eta janaria irensteko unean izan ezik.
Terrazetan ere maskararen erabilera derrigorrezkoa azpimarratu du, pertsonen artean gutxienez 1,5 metroko distantzia mantendu ezin denean. Bizikideen artean neurri hori ez da bete behar. Halaber, dokumentuak argi azaltzen du ez dela komeni terrazetan erretzea.
Dokumentuan, une honetan baimendutako edukiera eta irekitzeko eta ixteko ordutegiak jasotzen dira. Gainera, barran eta zutik kontsumitzea galarazita dagoela adierazten da, eta mahaiko gehienez sei pertsona egon daitezkeela, bizikideak izan ezik.
Lokalek beren gehieneko edukiera edonork ikusteko leku batean erakutsi beharko dute, eta pertsonen zenbaketa eta kontrola ahalbidetzen duen prozedura bat izan beharko dute, zifra hori ez gainditzeko.
Garbiketari dagokionez, soluzio hidroalkoholikoak eskaini behar dituzte eta desinfekzioa indartu. Ahal den neurrian, eskudirua erabiltzea saihestu behar da, eta baxera ontzi-garbigailuetan edo garbitzeko tuneletan garbitu behar dute, 60 eta 90 gradu arteko tenperaturan.
Mahai batean bezeroak aldatzen diren bakoitzean, protokoloak gogorazten du mahaiak, aulkiak eta kontaktua izan dezaketen beste edozein gainazal garbitu behar direla, eta barra sarritan desinfektatu, elikagaiek edozein kutsadura-iturrietatik babestuta egon behar baitute. Halaber, debekatuta dago bezeroek barran euren kabuz janaria hartzea.
Ostalariek aireztapena naturala bada zeharkakoa izateko saiakera egin behar dute, eta horretarako aurkako hormetako leiho eta ateak ireki beharko dituzte. Aireztapena eragindakoa izanez gero, kanpoko airearen sarrera ahalik eta handiena izatea lortu beharko litzateke, eta aire bera birzirkulatzea saihestu. Airearen kalitatea egokia dela egiaztatzeko, CO2 neurgailuak erabiltzea gomendatzen da.
Albiste gehiago gizartea
Hiru adin txikiko zauritu dira Castro Urdialesen, atrakzio batean istripua izanda
Gurutzetako Ospitalera eraman dituzte hiru zaurituak. Batek pronostiko erreserbatuko zauriak ditu, eta beste biak arin zauritu direla jakitera eman da.
Maiatzean Bakion desagertutako gizonarena izan daitekeen gorpua aurkitu dute Asturiasen
Maiatzaren 27an, 52 urteko gizon bat desagertu zen Bakioko hondartzara joan ostean. Euskadiko larrialdi zerbitzuek abisua jaso bezain pronto hasi zituzten desagertua aurkitzeko lanak baina ez zuten lortu. Matxitxakoko lurmuturraren eta Lemoizen artean itsasoan egin ziren miaketak.
“Elkartasun zapia”, Gazako herriari elkartasuna adierazteko kanpaina
Gernika-Palestina herri ekimenak “Elkartasun zapia” udako kanpaina aurkeztu du gaur Gasteizen. Zapia jaietan erabiltzeko proposatu dute, Gazako herriari elkartasuna adierazteko. Hiri eta herrietako jai eragile askorekin elkarlanean, Gernika-Palestinak gazatarren aldeko aldarrikapena jai guztietan presente egotea nahi du.

Baso-suteak sortzeko arrisku "handia" eta "oso handia" Nafarroan
Horren aurrean, tenperatura altuak diren bitartean, sua eragin dezakeen edozein jarduera saihesteko gomendatu du SOS Nafarroak.
Gasteizko Udalak "itzalitzat eta erabat kontrolatutzat" jo du LEA fabrikan izandako sutea
Udaleko Larrialdi Plana desaktibatu dute eta oraindik itxita zeuden errepideak zabaldu dituzte dagoeneko.
EITBk aitortza jaso du EHUko Gizarte eta Komunikazio Zientzien Fakultateko graduazio ekitaldian
Dozenaka ikaslek jaso dute diploma, eta ekitaldia aprobetxatuz, EITBri saria eman diote gizarteari egiten dion ekarpenagatik. Bertan egon dira Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusia, Arantza Ruiz Albistegietako zuzendaria eta Lontzo Sainz EITBko Estrategia eta Ikerketa burua.
Gasteizko LEA enpresaren lantegiko sutearen aireko irudiak
Gaur arratsaldean izandako sute handia kontrolatutzat jotzen da, ez baita zabaltzerik espero, baina erabat itzaltzeko "denbora" beharko da. Suteak ez du zauriturik utzi, baina bi auzo konfinatu behar izan dituzte bi orduz, ke handia dela eta. Sutea 13:45 inguruan hasi da, eta litekeena da enpresara produktu kimikoak eramaten ari zen zisterna-kamioi batek eragitea ezbeharra.
"6 edo 7 leherketa izan dira, baina bat oso handia izan da eta eraikin osoa dardarka jarri du"
Abetxuku eta Arriaga auzoetako bizilagunek ez dakite oraindik noiz itzuli ahalko diren etxera. Gasteizko Udalak iragarri du Arriaga Gizarte Etxera eramango dituztela Aramangelu kaleko atarietan, ezbeharraren ingurutik gertu, bizi diren hainbat pertsona.
Sutea piztu da LEA fabrikan, eta Arabako hiriburu osotik ikus daiteke kea
Sute handia piztu da Gasteizko LEA lantegian, eta Arabako hiriburu osotik ikus daiteke kea. Langileak barrutik atera, eta suhiltzaileak bertaratu dira. Sua bertan dagoen oxigeno biltegira ez heltzeko lanean ari dira. Segurtasun Sailak etxeko leihoak itxita izateko gomendatu die inguruko bizilagunei.
LEAko langilea: "Shock egoeran gaude, eta ez dakigu zer gertatuko den gure lanpostuekin"
Ana Esther Condek ia 20 urte daramatza Lascaray-LEA enpresan lanean. EITB Mediari adierazi dionez, 13:30ean suteen aurkako alarma jotzen hasi da, eta alde egin behar izan dute, korrika. "Irtetean, sugarrak ikusi ditugu, eta beldurtu egin gara", gaineratu du.