Azukrea vs edulkoratzaileak: zeinen aldeko hautua egin?
Azken aldian, azukrerik ez daukaten produktuak, % 0 azukre etiketarekin saltzen direnak, asko ugaritu dira supermerkatuetako apaletan: gailetak, jogurtak, txokolatea, freskagarriak, goxokiak, gosaltzeko zerealak… Azukredun produktu klasikoak baino hobeak al dira? Horien aldeko hautua egitea komeni al zaigu guztioi?
EHUko Farmazia fakultateko irakasle eta CiberOBNko ikertzailea den Itziar Eseberrirengana (Iruña, 1987) jo dugu gai honi buruz galdezka. "Kontuz!" izan da bere lehen erantzuna.
Edulkoratzaileak, gaur-gaurkoz, osasunarentzat seguruak direla baieztatu du. "Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak (EFSA) hala ziurtatzen du. Hark zehazten du zer neurritan erabili behar diren". Baina berehala etorri da Eseberriren ohartarazpena: "Zer produktu motatan erabiltzen ditu edulkoratzaileak elikagaien industriak? Zenbat gozatzen dute edulkoratzaile hauek guztiek?".
Edulkoratzaileek bi arazo nagusi dituzte, Itziar Eseberriren iritzian. Lehenengoa da nutrizioaren aldetik balio eskasa duten produktuetan erabiltzen dituela industriak. "Gailetak, gozokiak, freskagarriak… balio nutrizional gutxi duten produktuak dira, eta, azukrea kenduta ere, ez diote gure osasunari onura handirik ekartzen", azaldu digu.
Bigarren arazoa ere oso garrantzitsua da irakasle eta ikertzailearentzat: "Edulkoratzaileek oro har edozein produktu gozatzeko gaitasun oso handia dute, alegia, oso edari edo janari gozoak lortzen dira horiek gehituta. Ondorioz, gure dastamena gozotasun maila horretara ohitzen da, eta, ondoren, dena maila berean eskatzen du".
Sakarina, estebia, maltitola, sorbitola, xilitola, eritritola, aspartamoa… Asko dira azukrearen ordez gozagarri gisa erabiltzen diren substantziak. Bakoitzak bere ezaugarriak ditu: gozatze maila, jatorria, berotzen direnean duten jarrera, kilokaloria kopurua… Denak berdinak ote diren galdetuta, ezetz erantzun digu Itziar Eseberrik. Horregatik, egin behar duten produktuaren eta lortu nahi duten emaitzaren arabera, bata edo bestea aukeratzen dute elikagaien faktoriek.
Orokorrean, substantzia seguruak dira, lasai hartzeko modukoak. EFSAk erabilera baimentzen du, eta bakoitza zer neurritan erabil daitekeen zehazten du. Horietako batzuek digestio arazoren bat sor dezakete kantitate handitan hartuz gero. Beste batzuk ez dira onuragarriak gaixotasun konkretu bat duten pertsonentzat; esaterako, fenilzetonuria gaixotasuna duten pertsonek ez lukete aspartamoa hartu behar.
Eritritola: altxorra ala pozoia?
Azken aldian, adibidez, eritritolak eman du zeresana. Elikagai batzuetan naturalki agertzen da (besteak beste, fruta batzuetan, gaztan eta garagardoan), baina elikagaien industrian azukreen hartziduraren bidez eskuratzen da. Azukreak baino ahalmen edulkoratzaile gutxiago duenez, kantitate handietan gehitu edo beste edulkoratzaile batzuekin nahastu ohi da, baina ez du gluzemia handitzen, eta kaloria gutxi ematen dizkigu.
Supermerkatuetan hauts gisa saltzen da gozagarri hori, eta sare sozialetan osasungarri gisa zabaltzen diren errezeta asko egiteko ezinbesteko osagaia da: pastelak, bizkotxoak, gailetak... Baina AEBko Cleveland Institutek egindako ikerketa batek hainbat gaixotasun kardiobaskularrekin lotu du, eta iktusak edo bihotzekoak izateko arriskua gehitzen duela ohatarazi du.
Itziar Eseberri ikertzaile eta irakasleak, ordea, ez die erabateko fidagarritasunik eman Nature Medicine aldizkarian argitaratu zituzten ikerketa horren emaitzei. Prozesu horretan, aurretik gaixotasunen bat zuten pertsonek hartu zutela parte esan du, eta ez dute eritritola hartzearen eta gaixotasunen arteko kausa-efekturik frogatu, horren hitzetan. Gaur egun, Europako Elikagaien Agentziak produktu segurutzat jotzen duela azpimarratu du, betiere neurrian erabilita, baina ikerketa gehiago egitearen aldekoa da.
Beraz, edulkoratzaileen edo azukrearen arteko hautua egiteko eskatuta, Itziar Eseberrik bi produktuak gutxi eta tarteka hartzearen alde egiten du: "Egunean txokolate zatitxo bat soilik hartuko badut, bata edo bestea har daiteke; baina edulkoratzailea duelako tableta osoa jatea ez da batere ideia ona". Adituaren ustez, egokiena elikagaiak gozagarririk gabe edo gozagarri gutxirekin jatea eta haien benetako zaporeetara ohitzea litzateke.
Zure interesekoa izan daiteke
Gipuzkoako Auzitegiak absolbitu egin ditu haurra hiltzen saiatzeagatik akusatu zituzten gurasoak
Gipuzkoako Probintzia Auzitegiak absolbitu egin ditu gurasoak, haurra hiltzen saiatzeagatik akusatu ostean; ondorioztatu du ezin izan dela frogatu, neskatoaren lesioek jatorri traumatikoa zutenik edo kolpe baten ondorio zirenik.
3I/ATLAS kometa Lurrera ahalik eta gehien hurbildu da, eta ezustekorik gabe urruntzen ari da
Zientzialari errusiarrek baztertu egin dituzte, berriro ere, estralurtarren ustezko ontzi bat zela zioten teoriak.
Etxebizitzak gero eta gehiago kezkatzen du euskal gizartea, eta Osakidetzarekiko eta Ertzaintzarekiko konfiantza hobetzen ari da
Etxebizitza eskuratzea da euskal gizartearen arazo nagusia, azken Deustobarometroaren arabera; bitartean, osasunaren, segurtasunaren eta migrazioaren inguruko kezkak behera egin du, eta zerbitzu publikoekiko konfiantza berreskuratu da.
Guardia Zibilak erietxera eraman ditu Beloradotik joandakoekin Urduñan bizi ziren mojetako bost, osasun-baldintza kaxkarretan zeudelakoan
Ostegun honetan Santa Klarako monastegitik 87 eta 101 urte arteko bost moja atera dituzte eta Basurtuko erietxera eraman dituzte azterketa egitera, epailearen aginduz. Guardia Zibilak jakitera eman duenez, emakumeak osasun-baldintza txarretan bizi zirela egiaztatu ahala izan dute. Adierazpen horiek gezurtatzeko helburuz, etxeko mojetako batek sareetan zabaldu ditu eraikin barruko irudiak.
Fiskalak erretiratu egin ditu Zestoako akusatu nagusiaren aurkako akusazio guztiak, eta gainerako bostentzat isuna eskatu du
Salatzailearen bikotekide ohiaren deklarazioa entzun ostean, fiskalak frogatutzat jo du gizonarekiko beldur gaindiezina izan zuela eta zigor eskaerak aldatu ditu. Absoluzioa eskatu du akusatu nagusiarentzat eta gainerakoentzat, berriz, espetxe zigorra beharrean isunak eskatu ditu hertsatze delituagatik.
Moto gidari bat zauritu da Donostian, GI-20an hainbat ibilgailuren artean izandako istripuan
08:00ak aurretik izan da ezbeharra eta errepidea itxita gelditu da momentuan, auto ilara luzeak eraginez. Geroxeago zabaldu ahal izan dute erreietako bat.
Gabonak, inoiz baino garestiago: trikimailuak eta alternatibak, gure menua merkatzeko
Arkumea, bisigua, turroia, ostrak, anana... Gabonetan pairatzen dugun prezioen gorakadaren ondorioz, produktu batzuk gure mahain izatea ia ezinezkoa izaten da. Baina ez etsi, alternatiba goxoak egon badaude gure Gabonetako menua hain garestia ez izateko.
Elkartasun uholde bati esker, EITB Maratoiak 361.665 euro batu ditu zahartze osasuntsuaren aldeko ikerketarako
Beste urte batez, ehunka pertsonak eta erakundek euren onena eman dute zahartze osasungarria ikertzeko dirua biltzeko. Guztira, egun osoan zehar, EITB Maratoiak 361.665 euro batzea lortu du, eta kopuru horrek hazten jarraituko du datozen egunetako dohaintzei esker.
BiomaGUNEk ohartarazi du aspartamoa "kaltegarria" izan daitekeela bihotzerako eta garunerako
Aspartamoa pisua galtzen lagun dezakeen edulkoratzaile artifiziala da, baina azukrea baino 200 aldiz gozoagoa da.
Hego Euskal Herrian premiazko txertaketa baimendu dezala eskatu dio Espainiako Gobernuak Europar Batzordeari, dermatosi nodularrari aurre egiteko
Frantziako estatuarekiko mugatik hurbil dauden eskualdeetan txertatu nahi ditu Espainiako Gobernuak abelburu guztiak, hau da, Euskadin, Nafarroan eta Aragoin. Izan ere, azken orduetan foku gehiago agertu dira Frantziako Estatuan, mugatik hurbil, gainera. Neurri horren helburua da gaixotasunaren hedapena eten eta gainerako erkidegoetara ez iristea.