Arzak, bere 80. urtebetetzean: "Sukaldeak eman dit bizitzeko indarra"
Sukaldearekiko "erabateko ilusioa" mantentzen du, oraindik "bizitzeko indarra" ematen diona, eta handik eta hemendik jasotako plater ideiak idazten jarraitzen du, balio neurtezineko eta kaligrafia irakurtezineko libretetan. Juan Mari Arzakek, Euskal Sukalde Berriaren aitak, 80 urte bete ditu igande honetan, haren ogibideaz maitemindurik.
Familiarekin eta lantaldearekin ospatuko du, Donostiako Arzak jatetxean. 1897an inauguratu zuten haren birraitona-amonek upeltegi gisa, eta ondoren Paquita Arratibel amak "ohiz kanpoko sentsibilitatea" azaldu zuen bertan, legatz arrautzeztatu "magikoarekin". Berak ere iraultza abiatu zuen, kabrarroka pudinaren edo salbia saltsadun hezurgabeko usakumearen eskutik, eta Elena alabak barrengorri azalez estalitako txipiroia eskaintzen du orain bertan.
Madrilgo Ostalaritza eta Turismo Eskola Gorenean sartzeko ikasketak aldatzea izan zen ukigabe dirauen eta "poztasun ugari" ekarri dizkion pasio baten hasiera, EFEk egindako elkarrizketa batean azaldu duenez. Horietako bat da 1989tik hiru Michelin izar mantendu izana, "mundu mailako aintzatespenik handiena".
Baina euskal sukaldeari egindako ekarpena da gehien harrotzen duena, une horretan nagusi zen frantziarrari begietara zuzen begiratu ziona: teknika berriak, tradizioari bestelako balioak emateko, konplexurik gabe. Horren adibide bat da 1985ean sortutako legatza saltsa berdean, sukaldaritza herrikoiaren hobetutako bertsio bat.
Paul Bocusen eskutik Frantziara egindako bidaia izan zen, beste hainbat kiderekin batera, Euskal Sukalde Berria garatzeko hazia. 1976an ezagutu zuen, hain zuzen, Bocus, Gourmeten Klubeko mahai-inguru batean.
Ez ziren platerak bakarrik aldatu; mugimendu horrek "sukaldarien maila soziala eta kulturala igoarazi zuen, lehen formakuntza urria zutenak", bestelako kulturak ezagutzeko sukaldetik ateratzen ez zirenak eta lanaren inolako aitorpenik jasotzen ez zutenak. "Orain ez da sukaldaririk ostalaritza eskolara ez doanik, eta mundura zabaltzeko prest daude; liluratuta nauka horrek", adierazi du.
Ferran Adriaren ondorengo iraultzaren ereintza izan zen, eta oso gustora ibili izan zen harekin ere munduan zehar bidaiatzen: "inoiz ezagutu dudan pertsonarik irudimentsuena da. Oso aurreratua zegoen, irudimen hutsa da eta hala jarraitzen du".
Baita berak ere. Jatetxera bidean, Elena alabaren sorkuntzen inguruko ekarpenak zein iritziak emateko asmoz, adierazi du "urte asko" direla hark "inspiratu" egiten duela, eta bere indar fisikoaren, "ez kimikoaren", urritzean laguntzen diola. "Asko daki berak", nabarmendu du.
Beti izan du pasaportea eskura, bestelako sukaldeak ezagutzeko -maite ditu japoniarra, txinatarra edo perutarra- eta plater gustokoenen artean ditu txipiroiak tintan eta arrautza frijituak pikillo piperrekin.
"Espainia da hoberen jaten den tokia, eta euskal sukaldea da gehien gustatzen zaidana, zaporeen sublimazioagatik". Hala ere, gaineratu du "produktu onak darabiltzaten sukalde on" guztiak gozatzen dituela, eta fusioak beti eragin izan diola interesa.
Izan ere, Juan Mari Arzaki paseoan, irakurtzen zein telebista ikusten irits dakioke plater baterako ideia. Beti darama eskura libreta bat -azkena Andoni Luis Aduriz (Mugaritz) kideak oparitu zion- sorkuntza berri bat idazteko, baina gutxik deszifratu dezakete haren kaligrafia, "izugarri txarra baina akats ortografikorik gabe", esan du barre artean.
Elenaren sorkuntzen artean, zigala sorta du gustokoena, eta propioen artean, berriz, 1971eko kabrarroka pastela nabarmendu du, Espainia osoko jatetxe eta supermerkatu askotan eskuragai dagoena. Egile-eskubideak kobratuko balitu, benetan aberastuko litzateke.
Alfonsito Gonzalez lagunaren aitaren Donostiako tabernako legatza pastelak eman zion ideia. Izugarri gustatzen zitzaion, eta Euskal Sukalde Berriaren arauak bitarteko, "bilakatu eta arindu" nahi izan zuen. Baina jatorrizko kontzeptua, emakumezko euskal sukaldarien alde aldarrikatu duenez, Nicolasa Praderarena izan zen (Casa Nicolasa, Donostia).
Ama ere izan zuen inspirazio iturri, "ohiz kanpoko sentsibilitatez plater baten bidez plazer izugarriaren igorle". "Nire amak dena egiten zuen ondo, baina bereziki oroitzen dut arraina nola lantzen zuen", eta, hain zuzen ere, arrainak protagonista izaten jarraitzen du Arzaken menuetan.
Elena Arzakek darama orain jatetxea, eta aitak haren ezagutza zein apaltasuna goraipatzen ditu; gero eta gehiago hitz politak esaten dizkiote elkarri, eta gero eta gutxiago eztabaidatzen dute, aitak bere burua "haserrea azkar pasatzen zaion erretxin" gisa definitzen duen arren. Printzipio bat partekatzen dute biek: ostalaritza pasioa da, ez lanbidea, eta hala jarraituko dute, gastronomiaren alde apustu egiten.
"Dena eman du, ez dakit egin dituen ekarpen guztien jakitun den", ondorioztatu du Elena Arzak sukaldariak.
Albiste gehiago gizartea
“Online bideojoko hauen diseinua baliatuz pedofiloek haurrak hurbiltzea lortzen dute”
Pediatrek ohartarazi dute hainbat bideojoko arriskutsuak direla haur eta nerabeentzako, online jolastekoak, batik bat. Eta horien artean ezagunena Roblox da, munduan 380 milioi erabiltzaile baino gehiago baititu. Telmo Lazkano hezkuntza eta osasun digitalean adituak horrelako plataformek nola funtzionatzen duten kontatu du.
Arreta non jarri, seme-alabak online bideojokoetan ibiltzen badira?
Online bideojokoek hainbat arrisku dakartzate, sareekin eta Internetekin lotura duen heinean. Horren aurrean gurasoek arreta non jarri behar duten azaldu du Telmo Lazkano hezkuntzan eta haurren osasun digitalean adituak. Besteak beste, adierazi du jokalari bat baino gehiagorentzako jokoetan jarri behar dela fokua, eta txatak dituztenetan bereziki.
Madril erdiguneko eraikin baten zati bat behera etorri da eta hainbat lagun daude agertu barik
Erreskate lanetan Madrilgo Udaleko suhiltzaileak, Polizia Nazionalaren eta Udaltzaingoaren txakurrak eta droneak ari dira lanean. Oraingoz, hiru langile artatu dituzte: bat, larr,i eta bi, arin. Ezbeharra 13:00etan gertatu da, eta alboko beste eraikin bat ere hustu behar izan dute.
Aldirietako tren-zerbitzuak izango duen izena aukeratu ahal izango dute herritarrek
Irekia webgunearen bitartez bozkatu ahal izango da, eta hiru aukera daude: Besaide, Lottu eta Lurbil.
Zortzi zauritu eta lau desagertu Madrilen, Opera inguruan, obretan ari zen eraikin baten zati bat erori da eta
Hileras kaleko eraikin bat behera etorri da, 13:00ak aldera. Lanean ari ziren zazpi langileetako hiru zauriturik atera dituzte, eta lau desagertuta daude.
Ramiro Gonzalez: "Bernedoko udalekuak, modu horretan, ez ziren egin behar"
"12 salaketa daude balizko delituengatik. Ez dut epaituko deliturik dagoen ala ez, baina salaketa asko dira", onartu du Arabako ahaldun nagusiak. Ramiro Gonzalezek adierazi du ez duela eztabaidetan sartu nahi erakundeek gai horretan dituzten eskumenak direla eta. "Erakunde guztiek koordinazioa hobetzeko behar adina lan egiteko unea da", gaineratu du.
Istripua izan da Sestaoko ACB altzairutegian, eta bi langile zauritu dira
Zauritutako langileak Gurutzetako Ospitalera eraman dituzte, erre egin direlako. Enpresak azaldu duenez, arku elektriko bat sortu da (deskarga elektrikoa), eta erredurak eragin dizkie bi langileei.
Kontseiluak milaka euskaltzale bildu nahi ditu abenduaren 27an Bilbon, "euskararen soinu banda" ardatz hartuta
Ekitaldirako sarrerak urriaren 16tik aurrera izango dira eskuragarri Pizkundea.eus webgunean, 10 euroren truke. Antolatzaileek adierazi dute "euskara lehen lerrora ekarri eta benetako jauzia eragiteko" garaia dela. Horregatik, euskarari "pizkunde" berria ematera gonbidatu ditu euskaltzale oro.
Ane, Laia eta June, eta Oihan, Martin eta Markel dira neska-mutil jaioberrien izen ohikoenak
Ane da, 1998tik, neska izena aukeratzeko orduan gurasoen kutunena Euskal Autonomia Erkidegoan, hirurteko datuak kontuan hartuta. Mutil izenen kasuan, Oihan izena laugarren tokitik lehenengora igaro da.
Leioako animalia-probak ez egitea eskatu dute
Leioa contra el Maltrato Animal taldeak salatu duenez, abuztuan herrian egindako asto probetan "irregulartasunak" izan ziren; besteak beste, "700 kiloko harria erabili zen, astoak jotzeko makilak erabili ziren, eta epaileek ez zuten esku hartu, animalien sufrimenduaren ageriko zantzuen aurrean".