Zergatik egiten da arrotza sagardoa edo ardoa latatik edatea?
Edari latek 85 urte baino gehiago daramatzate merkatuan, eta kontsumitzaileek gehien erabiltzen duten ontzietako bat bihurtu da, hemendik kanpo, batik bat, erosoa, arina eta erresistentea delako eta material birziklagarriak erabiliz egiten direlako. Formatu indibiduala izaten dute, irekitzeko errazagoak dira eta lataren zigilatze bereziak erabat eragozten du argia barrura sartzea; ondorioz, produktua hobeto mantentzen da.
Freskagarriak edo garagardoa latan, edari energetikoak... Helduengan baino, laten formatu hori gazteen artean bihurtu da ohikoagoa; izan ere, oso praktikoa da edaria batetik bestera eramateko. Beirak debekatuta dauden eremu askotan ere sar daitezke, jaialdietan, kontzertuetan edo hondartzetan kasu, eta produktuaren kalitateari eta zaporeari ez dio eragiten eta beste ontzietan baino azkarrago hozten da edaria.
Abantaila asko ditu latak, eta urtez urte salmentek gora egin dute, AEBn eta Txinan, besteak beste, hor latatik edateko kultura oso barneratuta baitute. Gurean garagardoa, koladun freskagarriak eta abar oso ohikoak dira, baina, zergatik ez da horren ohikoa ardoa, sagardoa edo ura latatik edatea?
Ardoaren sektorean ez da berria eztabaida hori. Ardo kontsumitzaile askorentzat kulturaren eta tradizioaren aurkakoa da ardoa latatik edatea: ia errituala da botilaren kortxoa atera eta ardoa edalontzira botatzea dastatzeko. Are gehiago, gehienek formatu hori beste produktu mota batekin lotzen dute, eta jatorri izendapen askok debekatu ere egin dute ardoa ontzi horietan merkaturatzea.
Gaur egun badira ardo bolumen handiak latan merkaturatzen ari diren enpresak, Estatu Batuetan eta Australian arrakasta itzela dutenak. Gurean, dena den, ardoa latatik edatea arrotza egiten zaigu oraindik.
Mikel Elosegi Elosegi Ardotegiko gerenteak berretsi du ardoaren kalitatean eta zaporean ez duela eraginik latan merkaturatzeak, eta produktua ondo kontserbatzen dela. Gipuzkoako bihotzean dute egoitza nagusia, Olabarrian, eta 130 urtetik gora daramatzate ardoa ontziratzen eta merkaturatzen. Enpresa horren ibilbidean zehar, merkatura malgutasunez egokitzen jakin dute, eta produktu eta formatu berriak eskainita.
Hala, 2006. urtean jauzi handia egin zuen Elosegi Ardotegiak, lehen aldiz latan ontziratutako Bordeleko ardo bat merkaturatu baitzuen. Latako ardoa produktu guztiz berria ez zen arren, munduko hainbat lekutan horrela saltzen baitzuen, jatorri izendapena zuen ardo bat merkaturatzen aitzindaria izan zen. Produktuak ez zuen arrakasta handirik izan, eta gaur-gaurkoz beste proiektu batean murgilduta daude gazteak erakarri nahian, sangria marka propioa latan merkaturatzeko lanean, hain zuzen ere.
Antzekoa gertatzen da sagardoarekin ere. Zerainen, Txindoki mendiaren magalean, Oiharte sagardotegian, duela lau urte hasi ziren Euskal Sagardoa izendapenaren baitan sagardoa latan merkaturatzen.
Balorazio positiboa egin du sagardotegi horren jabeak, Haritz Egurenek. Dena dela, gaur-gaurkoz oraindik sagardoa latatik edateko kultura falta dela aitortu du, eta txotx denboraldiaren booma gorabehera, sagardoa produktu gisa ez dela aintzat hartzen uste du.
Bien iritzian, latak badu etorkizunik, baina kultura eta ohitura aldaketa bat behar da. Itxaropenez begiratzen diote etorkizunari. Denborak argituko du ontzi formatu hori gelditzeko etorri den.
Zure interesekoa izan daiteke
Talde kriminal bateko hamar pertsona atxilotu dituzte Bilbon, salgaien salerosketan 300.000 euroko iruzurra egiteagatik
Guardia Zibilak faltsututako banku-egiaztagirien bidez enpresei iruzur egiten zien talde bat desegin du. Vencal operazioaren barruan egindako operatiboan, iazko apiriletik Estatuko 18 probintziatan egindako 39 delitu argitu dira.
Gaueko zaintza-patruilak antolatzea pentsatzen ari dira Lemoan, azken hilabeteetako lapurretak direla eta
Azken bi hilabeteetan, kristalak puskatu eta 43 autotan lapurtu dute herriko hainbat puntutan. Ertzaintzak bi pertsona atxilotu ditu dagoeneko, eta beste bat ikertzen ari da.
Lehen aldiz ikusi dute ibis eremita hegaztia Nafarroan
"Giselbert 916" izena duen hegazti-alea bere espezieko lehena da eskualdean, eta Eremita Proiektuari esker dokumentatutako migrazio-ibilbide baten barruan kokatzen da.
Euskal Herriko saharar diasporak bere gaitzespena adierazi du Marokoko autonomia planaren aurrean
Euskal Herriko saharar diasporak elkarretaratzea egin du gaur Gasteizen, Mendebaldeko Sahararen autonomia plana gaitzetsi, eta Marokoren subiranotasunaren pean jarriko lukeen plana errefusatzeko. Sahararren hitzetan, Espainiako Estatua da "gure lurra abandonatu behar izatearen erantzulea", eta, hori dela eta, Espainiako Gobernuari exijitu diote autonomia plana publikoki baztertzeko, independentzia erreferenduma bat egin ahal izateko.
Argentina euskal giroan murgildu da: 2025eko Euskal Aste Nazionala hartu du Tandilek
Hiria Argentinako euskal diasporaren topagune bihurtu da. Dantza, herri kirol eta kalejira artean, mila lagun baino gehiago bildu dira euskal kultura aldarrikatzeko.
AP-8ko sarbidea bost gauez itxiko dute Zarautzen, ordainlekuetan lanak egiteko
Mozketak astelehenetik ostiralera egingo dira, 22:00etatik 06:00etara.
Ertzaintzak dagoeneko identifikatu eta salatu du Zumarragan kontrol batetik ihes egin duen gidaria
Ikerketak lehen emaitzak eman ditu, agenteek 48 urteko gizonezkoa identifikatzea lortu baitute. Dena den, ez dute oraindik aurkitu, ezta atxilotu ere.
Hegoaldeko haizearekin eta 20 gradu inguruko tenperaturekin hasiko da astea
Asteazkenera arte, behintzat, ez da aldaketa handirik espero. Eguzkia eta udaberriko tenperatutak izango dira jaun eta jabe Euskal Herri osoan.
Zerbitzua etengo dute Bizkaia Zubian astelehenetik hilaren 22ra, ontziaren kableak aldatzeko
Zerbitzuak funtzionatzen ez duen bitartean, itsasadarra zeharkatzen duen txalupa-zerbitzua indartu egingo da, eta bi ontzi aldi berean ibiliko dira 06:00etatik 22:00etara, astelehenetik ostiralera.
"Niño Juan" askatu dute, ostiralean Madrilen bahitu ostean
Juan Maria Gordillo Plaza bizirik agertu da Madrilen, jipoia jaso izanaren zantzuak zituela.