Jatetxeak segurtasun-bermeekin berriz irekitzeko jarraibideak ematen ditu gida batek
Basque Culinary Centerrek (BCC) eta Euro-Toques sukaldarien elkarteak dokumentu bat egin dute, jatetxeek COVID-19aren bezeroen eta langileen arteko kutsadura-arriskua "ahalik eta gehien" saihestea helburu. Dokumentuaren asmoa da sektorean "erreferentzia-gida" izatea.
Txostenaren izenburua da 'Jatetxeetako zerbitzuentzako segurtasunerako eta prebentziorako COVID-19 Protokolo Berezia', eta asteazken honetan aurkeztu dute, prentsaurreko telematikoan, BCCko zuzendari Joxe Mari Aizegak, Euro-Toqueseko Zuzendaritzako kidea den Joan Roca chefak eta Espainiako Ostalaritza Federazioaren idazkari nagusi Emilio Gallegok.
Guztira, gidak 14 orrialde ditu; araudiaren arabera eguneratu eta egokituko dute. Zenbait zientzialarik eta teknikarik prestatu dute, eta Espainiako Gobernua aholkatzen duen adituen taldearen ekarpenak ere baditu.
Protokoloaren helburua da jatetxeetako segurtasuna bermatzea, eta, halaber, bezeroengan "konfiantza" sortzea, "normaltasun berrian, jakin dezaten gauzak ondo eginda daudela", nabarmendu du El Celler de Can Rocako chefak.
Neurri espezifikoak
Segurtasun-, prebentzio- eta garbitasun-neurri orokorrak ez ezik, beste neurri espezifikoak ere daude dokumentuan; neurri espezifiko horiek aretoan, barran, sukaldean, bainugeletan eta aldageletan kontuan hartzekoak dira. Dena dela, Aizegak adierazi duenez, "jatetxe bakoitzak bere errealitatearen arabera egokitu beharko ditu jarraibide horiek".
BCCren eta Euro-Toquesen web orrietan, doan dago protokoloa. Jarraitu beharreko oinarrizko hamar pauta daude bertan; adibidez, areto-uniformeak zerbitzu guztietarako aldatu behar direla, eta sukaldeko uniformeak egunero.
Nabarmentzen duenez, maskara derrigorrezkoa izan beharko du aretoan eta sukaldean, beti janaria plater gainean jartzean eta gordinean zerbitzatuko dituzten elikagaiak manipulatzean.
Edukiera murriztea
Dekalogoak proposatutako beste neurrietako batzuk dira edukiera murriztea, pertsonen arteko segurtasun-tartea bermatzeko, eta gune bat salgaiak hartu eta trukatzeko soilik erabiltzea; gune hori zerbitzutik kanpoko ordutegietan bakarrik baliatu beharko litzateke.
Proposatzen du, horrez gain, apaingarriak edo beste motako objektuak "ahalik eta gehien" murriztea, horien desinfekzioa bermatzeko aukerarik egon ezik; langileei eta bezeroei gel alkoholduna eskaintzeko beharra ere azpimarratzen du gidak.
Asmoa da "denean, garbitasuna muturrera eramatea", sukaldeko tresnerian ere bai; ez du proposatzen platerak, mahai-tresnak edo edalontziak erabili eta botatzekoak izatea, "baina aukera izan liteke", esan du Aizegak.
Chef katalana, baina, ez da holtzak jartzearen aldekoa, baldin eta mahaien artean alde egokia badago; izan ere, holtzek "sentsazio arraroa, klinikoa" eman lezakete. Hori bai, ulertzen du bakoitzak hartuko duela bere iritziz komenigarriena den erabakia, "segurtasun-inpresioa ahalik eta handiena izateko".
Basque Culinary Centerrek, maiatzaren 11tik hilaren 22ra, gehienez 100 profesionalentzako 40 ikastaroko eskaintza zuzenduko die sektoreko langileei, Aizegak jakinarazi duenez. Ikastaro horietako asmoa da sektoreari laguntza emateko, ostalariek euren jatetxeetan egokituko dituzten protokoloetan eta gomendioetan trebatzeko.
Albiste gehiago gizartea
Hiru adin txikiko zauritu dira Castro Urdialesen, atrakzio batean istripua izanda
Gurutzetako Ospitalera eraman dituzte hiru zaurituak. Batek pronostiko erreserbatuko zauriak ditu, eta beste biak arin zauritu direla jakitera eman da.
Maiatzean Bakion desagertutako gizonarena izan daitekeen gorpua aurkitu dute Asturiasen
Maiatzaren 27an, 52 urteko gizon bat desagertu zen Bakioko hondartzara joan ostean. Euskadiko larrialdi zerbitzuek abisua jaso bezain pronto hasi zituzten desagertua aurkitzeko lanak baina ez zuten lortu. Matxitxakoko lurmuturraren eta Lemoizen artean itsasoan egin ziren miaketak.
“Elkartasun zapia”, Gazako herriari elkartasuna adierazteko kanpaina
Gernika-Palestina herri ekimenak “Elkartasun zapia” udako kanpaina aurkeztu du gaur Gasteizen. Zapia jaietan erabiltzeko proposatu dute, Gazako herriari elkartasuna adierazteko. Hiri eta herrietako jai eragile askorekin elkarlanean, Gernika-Palestinak gazatarren aldeko aldarrikapena jai guztietan presente egotea nahi du.

Baso-suteak sortzeko arrisku "handia" eta "oso handia" Nafarroan
Horren aurrean, tenperatura altuak diren bitartean, sua eragin dezakeen edozein jarduera saihesteko gomendatu du SOS Nafarroak.
Gasteizko Udalak "itzalitzat eta erabat kontrolatutzat" jo du LEA fabrikan izandako sutea
Udaleko Larrialdi Plana desaktibatu dute eta oraindik itxita zeuden errepideak zabaldu dituzte dagoeneko.
EITBk aitortza jaso du EHUko Gizarte eta Komunikazio Zientzien Fakultateko graduazio ekitaldian
Dozenaka ikaslek jaso dute diploma, eta ekitaldia aprobetxatuz, EITBri saria eman diote gizarteari egiten dion ekarpenagatik. Bertan egon dira Andoni Aldekoa EITBko zuzendari nagusia, Arantza Ruiz Albistegietako zuzendaria eta Lontzo Sainz EITBko Estrategia eta Ikerketa burua.
Gasteizko LEA enpresaren lantegiko sutearen aireko irudiak
Gaur arratsaldean izandako sute handia kontrolatutzat jotzen da, ez baita zabaltzerik espero, baina erabat itzaltzeko "denbora" beharko da. Suteak ez du zauriturik utzi, baina bi auzo konfinatu behar izan dituzte bi orduz, ke handia dela eta. Sutea 13:45 inguruan hasi da, eta litekeena da enpresara produktu kimikoak eramaten ari zen zisterna-kamioi batek eragitea ezbeharra.
"6 edo 7 leherketa izan dira, baina bat oso handia izan da eta eraikin osoa dardarka jarri du"
Abetxuku eta Arriaga auzoetako bizilagunek ez dakite oraindik noiz itzuli ahalko diren etxera. Gasteizko Udalak iragarri du Arriaga Gizarte Etxera eramango dituztela Aramangelu kaleko atarietan, ezbeharraren ingurutik gertu, bizi diren hainbat pertsona.
Sutea piztu da LEA fabrikan, eta Arabako hiriburu osotik ikus daiteke kea
Sute handia piztu da Gasteizko LEA lantegian, eta Arabako hiriburu osotik ikus daiteke kea. Langileak barrutik atera, eta suhiltzaileak bertaratu dira. Sua bertan dagoen oxigeno biltegira ez heltzeko lanean ari dira. Segurtasun Sailak etxeko leihoak itxita izateko gomendatu die inguruko bizilagunei.
LEAko langilea: "Shock egoeran gaude, eta ez dakigu zer gertatuko den gure lanpostuekin"
Ana Esther Condek ia 20 urte daramatza Lascaray-LEA enpresan lanean. EITB Mediari adierazi dionez, 13:30ean suteen aurkako alarma jotzen hasi da, eta alde egin behar izan dute, korrika. "Irtetean, sugarrak ikusi ditugu, eta beldurtu egin gara", gaineratu du.